Mанастир „Св.Пантелеймон“, с.Лакатник

Намира се в местността „Издремец“, в непосредствена близост до хижа „Тръстеная“. На няколко метра южно от манастира започва масив с малинови насаждения, в близост е и едно от двете свлачищни езера на местността „Долното“.

От някогашния средновековен манастир днес са останали руините от манастирската църква. Сградата е имала доста големи размери – 20 м дължина и 8 м широчина. Градежът е от каменни блокове, споени с хоросан.

Според преданието на това място е имало древно тракийско светилище, край което векове по-късно учениците на Св. Климент Охридски построили манастир. Има предположения, че за известен период от време игумен на манастира е бил легендарният поп Мартин войвода, който поддържал тесни връзки с манастира Седемте престола.

Светата обител е разрушена от турците през кърджалийските времена, след което не успяла да се възстанови.

В манастира са се съхранявали много книги, на вследствие многократното разоряване, цялата книжнина била изгубена.

Днес е запазен оброкът „Св. Панталей Пътник“ със стар оброчен кръст, който бил поставен след разрушаването на манастира, за да напомня за светото място. Според легендата кръстът е бил поставен през 1800-1814 г от Стоян Гръгорев от рода Шункьовци. Празнувало се е на 9 август (стар стил), а сега на 27 юли. От създаването на оброка до днес, курбанът се дава от наследниците на Стоян Гръгорев.а