Джуренец куест 2019

Четвъртото издание на атрактивното състезание „Джуренец Куест“ отново ще предизвика любителите на планинското колоезденето в дисциплина Cross Country. Надпреварата ще се проведе на 22 юни в гр. Своге, като в нея за първи път ще бъде включено и състезание по планинско бягане. Дължината на трасето за колоездачите е 47 км, с обща положителна денивелация 1700 м, а за бегачите е подготвен маршрут от 11 км, с положителна денивелация 400 м.

Категориите, в които ще се състезават любителите XC карането са: Мъже 19-40 г. (включително),  Младежи 16-18 г. (включително), Ветерани 41+г., Жени 16г.+. Категориите за бегачите са: мъже и жени (всички възрасти).Стартът ще бъде даден от стадиона в Своге, в 10:30 ч., след което, на велосипедистите предстои набиране на височина към с. Желен – махала „Драганово Бърдо“ и към с. Лесков дол. Следва излаз на пътеката Ком-Емине в посока към връх Чукава и връх Джуренец. Атаката на връх Джуренец е тежка, като най-високата точка от маршрута е самият връх – 1397 метра. От върха се откриват  величествени гледки към вр. Чукава, вр. Мургаш, вр. Козница и Витоша планина. Следва спускане и обиколка в землищата на с .Лесков дол, с. Батулия и с. Буковец, като финалът на състезанието отново е на градския стадион в Своге.

Бегачите ще преминат по маршрута: гр. Своге към с. Желен (мах. Драганово бърдо) и обратно до гр. Своге (през кв. Дренов).

Регистрацията за „Джуренец Куест“ 2019 става онлайн през сайта: https://drace.bg/event/139. Записването ще продължи до 00:00 ч. на 21 юни. В деня на състезанието (22 юни) от 08:30 ч. до 10:30 ч. състезателите ще получат състезателните си номера, като регистрация за участие може да бъде направена и на място в деня на надпреварата.

Наградният фонд ще бъде разпределен по категории в колоезденето:  Мъже: I място – 200 лв.; II място – 150 лв.; III място – 100 лв., Младежи: I място – 150 лв.; II място – 100 лв.; III място – 50 лв., Ветерани: I място – 150 лв.; II място – 100 лв.; III място – 50 лв., Жени: I място – 150 лв.; II място – 100 лв.; III място – 50 лв.

Организаторите на „Джуренец Куест“ 2019 са предвидили и интересни атракции и изненади за публиката и участниците, сред които са: DJ и водещ, игри с публиката, томбола с награда велосипед и др.

Всички участници трябва да са с подходяща екипировка, като минимумът е каска и ръкавици. Велосипедите трябва да са в добро техническо състояние, а всеки участник трябва да има попълнена декларация. Препоръчително е участниците да си носят вода, резервни гуми, помпи и инструменти. На всеки чекпойнт (3 на брой) ще има вода, подкрепителни продукти. Времената ще бъдат автоматично отчитани в онлайн платформа от DRACE.bg.

Събитието се организира от Община Своге, с подкрепата на велоклуб „Велокрация“ и се провежда под патронажа на кмета на града Емил Иванов.

„Джуренец Куест“ 2019 се осъществява с подкрепата на А1, WINBET, Мургаш – гр. Годеч, Монделийз, Baze, Extremesport