Празници на с. Гара Лакатник 2019

КМЕТСТВО с. ГАРА ЛАКАТНИК
Планинска спасителна служба при БЧК – отряд Лакатник
Народно читалище „Искърски пролом“ – с. Гара Лакатник
организират
ТРАДИЦИОННИ ПРАЗНИЦИ НА ГАРА ЛАКАТНИК – 2019 г.

Събитията ще започнат в събота – 11 май – с Празник на детската рисунка в 10.00 ч. Малчугани ще рисуват цветни картини върху платната при ЖП прелеза.
По същото време спасителите от ПСС-Лакатник ще направят алпийски тролей на Лакатнишките скали. Той ще бъде близо сто метра и ще се спуска от Идеалния ръб на Черната стена до заслона на Алпийска поляна. По него до 17.00 ч. адреналина си ще могат да качат всички смелчаци над 18-годишна възраст.
Привечер предстои традиционният водосвет при Кръста на загиналите планинари и алпинисти от цялата страна. След това от Паметника на септемврийци ще потегли факелно шествие. В него може да се включи всеки пълнолетен, стига да се е снабдил предварително с факла. Огненото шествие ще се извие през стръмните пътеки в тъмнината, озарявайки скалите с празнични отблясъци.

ВАЖНО!
Участието в мероприятията на Лакатнишките скали на непълнолетни следва да бъде само с придружител! Необходимо е повишено внимание, предвид опасния терен!

Около 22.00 часа факлоносците ще пристигнат на площада в Гара Лакатник. Под звуците на българския химн, над огромен огън ще се развее националният трибагреник. После кметът на селото Иван Михайлов ще поздрави присъстващите с тържествено слово.
Празникът ще продължи с програма на самодейните състави от НЧ „Искърски пролом“ – Гара Лакатник и гост-музиканти.
Кулминацията на честването около полунощ ще бъде традиционно заря.
Във втория ден от празненствата – 12 май, е традиционният Събор на Гара Лакатник.