Луково

Луково е село в Западна България. То се намира в Община Своге, Софийска област. Всяка година на 6 май се провежда традиционен събор за селото.

География
Село Луково е балканско селце, разположено в Искърското дефиле, на 29 км от центъра на София. С влак, от Централна гара – София, се стига за 30 мин. Има и маршрутки. Надморската височина на кметството е 519 м измерена с GPS. Селото е разделено на четири квартала.

Културни и природни забележителности
Първата църква в село Луково, община Своге, „Света Петка” e открита на 14.10.2012г. Това е първата църква, която се строи от години насам в Софийския окръг и по-специално в Искърското дефиле. Заради изключителната ѝ архитектура, я наричат „Перлата на дефилето”. Изграждането на църквата е започнало през 2006г., когато Надежда Таскова създава фондация „Православие”, създава се Църковно настоятелство, което започва да набира помощи, и заедно с Дирекцията по вероизповеданията, започват да събират средства за строежа. 90% от средствата за изграждането на църквата са събрани от помощи, най-голямото дарение е от предприемача, който за строителството на църквата не е взел никакви пари и със свои средства е плащал на работниците.

Източници:
Интернет

Content for the tab Галерия